Eigen theorielokaal

Volg een prettige theoriecursus

}

Jarenlange Ervaring

Sinds 1962

Betaalbaarheid

Betaal contant / met de pin of bespaar met onze rittenkaart!

Z

Kwaliteit

Hoogwaardige rijlessen staan bij ons hoog in het vaandel

Home » Opleidingen » Motor

Motor

Vier motorrijbewijzen:
Het type rijbewijs dat u kunt halen, hangt af van het vermogen van de motor, uw leeftijd en ervaring.

Categorie A1 (lichte motor):

Dit rijbewijs kunt u halen vanaf de leeftijd 18 jaar. Vanaf 18 jaar mag u hiervoor examen doen, praktijklessen mogen gevolgd worden vanaf 17 jaar, mits in bezit van een theoriecertificaat A of een geldig B-rijbewijs. Het praktijkexamen bestaat uit een examen Voertuigbeheersing (AVB A1) en een examen Verkeersdeelneming (AVD A1).

Categorie A2 (middelzware motor):

Dit rijbewijs kunt u halen vanaf de leeftijd 20 jaar. Vanaf 20 jaar mag u hiervoor examen doen, praktijklessen mogen gevolgd worden vanaf 19 jaar, mits in bezit van een theoriecertificaat A of een geldig B-rijbewijs. Het praktijkexamen bestaat uit een examen Voertuigbeheersing (AVB A2) en een examen Verkeersdeelneming (AVD A2).

A rechtstreeks :
Als je 21 bent, mag je het rijbewijs voor de zware motor (A) halen. Vanaf je 21e mag je daarvoor rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of je autorijbewijs hebt. Vanaf 21 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A.
Hierbij gaat het om nieuwe wetgeving. Met ingang van eind november 2017 kan een A-examen voor kandidaten van 21, 22 en 23 jaar worden gereserveerd.
Als je het rijbewijs voor de zware categorie (A) vóór je 24e rechtstreeks behaalt, krijg je code 80 op het rijbewijs vermeld. Dat betekent dat je in de zware categorie (A) uitsluitend op een driewielig motorrijtuig mag rijden met onbeperkt vermogen. Als je het rijbewijs voor de zware categorie hebt, krijg je automatisch het A1- en A2-rijbewijs.
De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit. Vervalt code 80 voor je 24e, dan moet je wel bij de gemeente een nieuw rijbewijspasje aanvragen zonder de code 80.

Categorie A (zware motor):
als u 2 jaar een rijbewijs van de categorie A2 heeft, kunt het rijbewijs van de categorie A halen vanaf de leeftijd van 22 jaar. U kunt voor de categorie A ook rechtstreeks examen doen vanaf de leeftijd van 24 jaar. Vanaf 22 jaar mag u hiervoor praktijkexamen doen. Het praktijkexamen bestaat uit een examen Verkeersdeelneming (AVD). Heeft u geen A2 rijbewijs? Dan moet u minstens 24 jaar zijn. U moet dan theorie- en praktijkexamen doen. Het praktijkexamen bestaat in uit een examen Voertuigbeheersing (AVB) en Verkeersdeelneming (AVD).

Tijdens de praktijklessen moet u een B-rijbewijs  of een theoriecertificaat A  bij u hebben. Dit geldt ook voor het examen Voertuigbeheersing (AVB A1 of A). Bij het examen Verkeersdeelneming.

Theorie

Niet alle regels voor auto en motor zijn gelijk. Er zijn een aantal kenmerkende verschillen, zoals de plaats op de weg en het gebruik van de remmen. Daarom moet je als aankomend motorrijder een apart theorie-examen voor de categorie A doen. Je kunt theorie-examen doen als je 17 jaar bent. Het theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig.

Heb je geen rijbewijs B, dan moet je eerst je theoriecertificaat A gaan halen voordat je mag beginnen aan je praktijklessen.  Je moet in bezit zijn van een theoriecertificaat A als je examen wilt voor de Verkeersdeelneming (AVD).

Neem contact op